♥ Doa Murah Rezeki ♥

"Ya Allah, apabila rezekiku ada di langit, maka turunkanlah, apabila di dalam bumi maka keluarkanlah, apabila di laut maka naikkanlah, apabila jauh maka dekatkanlah, sekiranya dekat maka permudahkanlah, dan sekiranya sedikit maka perbanyakkanlah dan sekiranya sedia banyak maka permudahkanlah untuk mendapatkannya , juga berilah keberkatan terhadap rezeki tersebut dan berikanlah rezeki padaku sebagaimana yang kujangka, dengan rezeki yang halal dan baik, serta banyak lagi keberkatan sehinggakan kutidak memerlukan sesiapa selain dari-Mu, dan jadikanlah kedua tanganku ini berada di atas dengan suka memberi dan menderma, dan jangan jadikan dua tanganku ini di bawah dengan suka meminta-minta, sesungguhnya Engkau amat berkuasa ke atas setiap sesuatu".

Amin, Ya Robbal Alamin

~ SeRai DaN KhaSiat Nye ~





serai segar dari Ladang CikLyNn...
kalau ikutkan banyak kegunaan dan khasiat nye si serai ni...
boleh guna tuk masakan...dan tak kurang juga untuk perubatan...


memang bess kalau masak paprik @ tomyam @ kerabu @ sup ikan @rendang guna serai segar ni....selain baunye yang wangi...ia juga dapat menyedapkan makanan yang kita masak..


kat bawah ni kite share kan sekali ia punya khasiat khasiat nye ..


:: dari blog Chek Nuryanie ni


1.  serai juga elok untuk rawatan demam... kerana ia boleh menyejukkan badan yang panas... (dengan cara - mandi air rebusannya atau airnya dibuat tuaman kat badan dan dahi). Serai juga kaya dengan kandungan “citral” yang dapat membantu prses pencernaan, melegakan kekejangan, meredakan ketegangan otot, sengal-sengal dan sakit kepala… (cara ; minum rebusan air serai).


2.  serai juga boleh digunakan sebagai mandian selepas bersalin


yang paling bess kite dapat adalah dari bLoG CheK Anizyn ni :::


"serai dapat membunuh sel-sel kanser tanpa merosakkan sel-sel lain yang sihat didalam badan pesakit".  


btw kalau nak tau lebih lanjut...klik la link blog yang tertera kat tas tu yer...
tak salah berkongsi maklumat yang kite dapat...kan...kan...kan???
mane lah tau kot kot "untung sabut...timbul"
Post a Comment

"NUFf"

hb

Popular Posts

LuvLy KiDdy'sss

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

Labels

. (1) ape2 jer (115) berita (34) besday (12) blog (25) buah mulut (1) cuti2 malaysia (38) GA join (10) hiburan (54) info sihat (23) info/hiburan (7) jalan2 cari makan (55) kawan (1) keluarga ku (45) lawak (1) makan-makan (8) Mia (36) opis (37) peringatan (16) PpuM (8) Puasa (35) Raya (22) respi (2) sekolah (9) shopping (11) Syafiq (7) Syamrie (5) TaZkiRaH (43) wordLess (8)