♥ Doa Murah Rezeki ♥

"Ya Allah, apabila rezekiku ada di langit, maka turunkanlah, apabila di dalam bumi maka keluarkanlah, apabila di laut maka naikkanlah, apabila jauh maka dekatkanlah, sekiranya dekat maka permudahkanlah, dan sekiranya sedikit maka perbanyakkanlah dan sekiranya sedia banyak maka permudahkanlah untuk mendapatkannya , juga berilah keberkatan terhadap rezeki tersebut dan berikanlah rezeki padaku sebagaimana yang kujangka, dengan rezeki yang halal dan baik, serta banyak lagi keberkatan sehinggakan kutidak memerlukan sesiapa selain dari-Mu, dan jadikanlah kedua tanganku ini berada di atas dengan suka memberi dan menderma, dan jangan jadikan dua tanganku ini di bawah dengan suka meminta-minta, sesungguhnya Engkau amat berkuasa ke atas setiap sesuatu".

Amin, Ya Robbal Alamin

~ ChiCkeN LaSagNa ReSpi ~

yum yum yumm... kat bawah ni kite upkan dia punyer bahan bahan dan cara cara nak membuat nye yer...

cukup mudah...cukup senang...dan sedap dimakan...





Bahan bahan ::

  • sedikit olive oil/minyak masak
  • 1 bungkus ayam cincang
  • 8 keping instant lasagna 
  • 3 ulas bawang putih (dicincang)
  • 1/2 bwg besar kuning (dicincang)
  • 1/2 bwg besar kuning (didadu)
  • 1 tin Cendawan butang (dihiris)
  • 1 biji Carrot (di potong dadu )
  • 1 biji Capsicum (dipotong dadu)
  • 1 botol Sos spagheti ( ready made )
  • garam dan gula secukup rasa
  • buttercup
  • 3 cawan susu Fresh Milk
  • 3 sudu besar grated cheese ( optional-mozarella/parmesan)
  • pepper/basil/parsley
dah ader bahan nye...boleh lah kita membuat nye...


*mula kite buat kan sos inti nye dulu...bile dah siap...kite buatkan sos creamy cheese nye pula and then...step ke 3...susun layer by layer dalam bekas / loyang pembakar...masa ni kite pakai lasagna cuma 8 keping jer...cukup la tuk 2 layer...


*kalau korang suka 3 layer... guna lah bekas kecik sikit pada tu....tapi kalau nak pakai bekas besar tu...kena lah tambah kan sikit bahan2 nyer yer....ala pandai pandai lah korang tambah kan yer..


CARA cara tuk membuat sos inti nye ::

  1. panaskan 2 sudu besar butter
  2. goreng bawang putih, bawang besar yang telah di cincang sampai nampak kekuningan...
  3. masukkan pula ayam cincang...goreng agak separuh masak..masukkan carrot.
  4. kemudian ...sos sphageti ready made...yang ni ikut suka nak guna yang mana tapi kita beli kimball jer
  5. tambahkan garam, gula dan serbuk perasa (optional yer )
CARA cara nak buat Sos Creamy Cheese nye pulak ::
  1. panas 2 sudu besar butter
  2. pastu...masukkan fresh milk
  3. kemudian masukkan grated cheese tadi...kalau suka lebih add la lebih sikit... lagi lemak berkrim rasa nye.... masak sampai agak pekat... tutup api...boleh lah buat step ke3 pulak
step ke 3...susun (layer by layer)..

mula mula sapu loyang dengan olive oil / minyak masak.....
*pastu masukkan sedikit sos inti nye...ratakan...kemudian masukkan pulak sos creamy cheese nye... taburkan cendawan butang/capsicum/bawang besar yang di dadu....susun pula kepingan lasagna di atas nye...

*tuk lapisan ke2...ulang step sama di atas ...sos inti...sos creamy...cendawan ...lasagna...

dan last sekali ...*sos inti...sos creamy...cendawan...taburkan terus lebihan grated cheese...pepper/parsley/basil....dah siap tuk di bakar....  


ohhh lupa lak...sebelum tu panas kan oben sekejap baru lah boleh di bakar pada suhu 180C selama 25-30 minit...@ 150C selama 30-40 minit...



dahhh siap....jadi macam ni lah... berlapis lapis...




kalau nak lebih umphhh....makan panas panas.... ""rasa macam pizza""... macam kata bebudak ber2 tu...
hehehehe... mesti dia nampak cheese tu sama kot...alaaa...cheese yang tak putus putus bile kite makan dan tarik tu..  


soo...cuba lah...memang marvellous punye....


eh eh...kalau rasa cam susah je takde gambo...leh ler tengok gambar kat SINI.. step susun nye sama jer...kite lupa la nak snap gambar nye daa... kalut nak bukak pose...dah siap baru ingat...huhuhu...




Selamat Mencuba yaaa....
Post a Comment

"NUFf"

hb

Popular Posts

LuvLy KiDdy'sss

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

Labels

. (1) ape2 jer (115) berita (34) besday (12) blog (25) buah mulut (1) cuti2 malaysia (38) GA join (10) hiburan (54) info sihat (23) info/hiburan (7) jalan2 cari makan (55) kawan (1) keluarga ku (45) lawak (1) makan-makan (8) Mia (36) opis (37) peringatan (16) PpuM (8) Puasa (35) Raya (22) respi (2) sekolah (9) shopping (11) Syafiq (7) Syamrie (5) TaZkiRaH (43) wordLess (8)