♥ Doa Murah Rezeki ♥

"Ya Allah, apabila rezekiku ada di langit, maka turunkanlah, apabila di dalam bumi maka keluarkanlah, apabila di laut maka naikkanlah, apabila jauh maka dekatkanlah, sekiranya dekat maka permudahkanlah, dan sekiranya sedikit maka perbanyakkanlah dan sekiranya sedia banyak maka permudahkanlah untuk mendapatkannya , juga berilah keberkatan terhadap rezeki tersebut dan berikanlah rezeki padaku sebagaimana yang kujangka, dengan rezeki yang halal dan baik, serta banyak lagi keberkatan sehinggakan kutidak memerlukan sesiapa selain dari-Mu, dan jadikanlah kedua tanganku ini berada di atas dengan suka memberi dan menderma, dan jangan jadikan dua tanganku ini di bawah dengan suka meminta-minta, sesungguhnya Engkau amat berkuasa ke atas setiap sesuatu".

Amin, Ya Robbal Alamin

~ KaRaMeL IdaMan aLa InStaNt~





wah wah wah.. pagi semalam up gamBo LaSaGna... ari ni gambo ni pulak...
eh eh DengKi ek???  eh eh...tak la....tapi niat tu memang ader laaa..hehehe


ari tu kan main lagi...mengalah kan orang mengidam...mesti nak buat ari tu jugak kan....
tapi last last tak dapat jugak nak membuat nye...delay 2 hari...baru dapat buat...
makne nye pose ke14 baru lah terubat idam nye...huhuhu...lambat nauu... seb bek tak ngandung...kalau tak leleh la air lioq anak ..kata org tua2 laa...


hrmmm...ader lagi ke canggitu pikir nye...hehehe... tapi..ikutkan jer la... dah org tua nama nye...
so sempena dah membuat nye nih...leh le kite upkan respi nye Sekali...yer dak???


siap aLa InStaNt lagi...nak tau dak kenape ala InsTaNt???
hehehe... sebab nye... kite gunakan ini...


blender daaa...takyah susah susah nak cari mixer bagai...guna yang ni jer senang....
zreeekkkk...dah siap...kembang mambang semua nye...hehehe...
dah..dah...meh kite tengok respi nye pulak..


KaRaMeL IdaMan ala InStaNt ...


Bahan2 nye ::

  • Telur 5 Biji
  • Susu pekat 4 Sudu besar
  • Susu Cair 1/4 tin
  • Air 1/2 cawan
  • Tepung kastard 1 sudu besar
  • Gula 3 sudu besar- untuk buat gula perang/hangus

cukup senang membuat nye... 

  • gunakan api perlahan...panaskan gula di dalam loyang sehingga keperang perangan...
  • angkat dan sejukkan....pastu blender kesemua bahan di atas...
  • tunggu gula perang dah keras sedikit...baru lah dituang kesemua bahan ke atas nya dan kukus...
  • tunggu sehingga masak...angkat dan sejukkan sekejap... baru lak di terbalikkan ke dalam pinggan besar...hati hati takut kuah nye tumpah..

tak payah hias hias ape... boleh la di ngap terus aje...memang sedap...


pssst :: bagi sesiapa yang suka manis...tambahkan...kalau tak suka...boleh la kurang kan sikit susu nye...kalau rasa was was lagi try tet kat lidah dulu ...pastu leh le kukusssss...


Selamat Mencuba...
Post a Comment

"NUFf"

hb

Popular Posts

LuvLy KiDdy'sss

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

Labels

. (1) ape2 jer (115) berita (34) besday (12) blog (25) buah mulut (1) cuti2 malaysia (38) GA join (10) hiburan (54) info sihat (23) info/hiburan (7) jalan2 cari makan (55) kawan (1) keluarga ku (45) lawak (1) makan-makan (8) Mia (36) opis (37) peringatan (16) PpuM (8) Puasa (35) Raya (22) respi (2) sekolah (9) shopping (11) Syafiq (7) Syamrie (5) TaZkiRaH (43) wordLess (8)