wah wah wah.. pagi semalam up gamBo LaSaGna... ari ni gambo ni pulak...
eh eh DengKi ek??? eh eh...tak la...
ari tu kan main lagi...mengalah kan orang mengidam...mesti nak buat ari tu jugak kan....
tapi last last tak dapat jugak nak membuat nye...delay 2 hari...baru dapat buat...
makne nye pose ke14 baru lah terubat idam nye...huhuhu...lambat nauu... seb bek tak ngandung...kalau tak leleh la air lioq anak ..kata org tua2 laa...
hrmmm...ader lagi ke canggitu pikir nye...hehehe... tapi..ikutkan jer la... dah org tua nama nye...
so sempena dah membuat nye nih...leh le kite upkan respi nye Sekali...yer dak???
siap aLa InStaNt lagi...nak tau dak kenape ala InsTaNt???
hehehe... sebab nye... kite gunakan ini...
blender daaa...takyah susah susah nak cari mixer bagai...guna yang ni jer senang....
zreeekkkk...dah siap...kembang mambang semua nye...hehehe...
dah..dah...meh kite tengok respi nye pulak..
KaRaMeL IdaMan ala InStaNt ...
Bahan2 nye ::
- Telur 5 Biji
- Susu pekat 4 Sudu besar
- Susu Cair 1/4 tin
- Air 1/2 cawan
- Tepung kastard 1 sudu besar
- Gula 3 sudu besar- untuk buat gula perang/hangus
cukup senang membuat nye...
- gunakan api perlahan...panaskan gula di dalam loyang sehingga keperang perangan...
- angkat dan sejukkan....pastu blender kesemua bahan di atas...
- tunggu gula perang dah keras sedikit...baru lah dituang kesemua bahan ke atas nya dan kukus...
- tunggu sehingga masak...angkat dan sejukkan sekejap... baru lak di terbalikkan ke dalam pinggan besar...hati hati takut kuah nye tumpah..
tak payah hias hias ape... boleh la di ngap terus aje...memang sedap...
pssst :: bagi sesiapa yang suka manis...tambahkan...kalau tak suka...boleh la kurang kan sikit susu nye...kalau rasa was was lagi try tet kat lidah dulu ...pastu leh le kukusssss...
Selamat Mencuba...
4 comments:
wee...tkdelah susah sgt kn..ngah pkir nk try bt ke tak...hihihi
Fza..ha a..senang jer...terus buat jer..takyah dah pikir pikir..klu nak bess guna loyang kecik sikit..lagi tinggi karamel nye
nakkkkkkkkkkkkkkkk!!!!!!!!!!!
k..dah abis daa...hahaha
Post a Comment